Achter het beeldscherm kruipen of lekker samen spelen?

Dat vele uren achter een beeldscherm doorbrengen schadelijk is voor je gezondheid is een feit. Hoe gevaarlijk dat zal de tijd uitwijzen, vooral voor alle zgn. millennium kinderen (de kinderen die vanaf 2000 geboren zijn en geboren gaan worden). De voorspelling is dat er over tientallen jaren nieuwe (welvaart) ziektes uitbreken. Ziektes die onze kinderen zullen krijgen als wij als ouders nu niet oppassen en waar we als het kind ouder is wellicht niets meer aan kunnen doen. Het kwaad is dan immers al geschied.

Als ik zie hoeveel kinderen, maar ook volwassenen, tijd doorbrengen achter hun scherm dan nemen mijn zorgen toe. Waarom? Ik zal je een paar voorbeelden noemen.

 • In de tijd dat je kind achter zijn telefoon of computer zit, had het ook lekker kunnen spelen met anderen. Spelen zet je kind in beweging wat goed is voor het hele lichaam (fietsen, bomen beklimmen, tikkertje, verstoppertje, voetballen). Maar het geeft je kind ook de kans om te leren omgaan met andere kinderen: wat zijn mijn grenzen, hoe bewaak ik deze, hoe respecteer ik de grenzen van andere kinderen ook al wil ik het graag anders, hoe kom ik voor mezelf op, hoe ga ik om met conflicten, hoe gaan we voor de gulden middenweg. Wil je een sociaal kind in deze wereld neerzetten of een kind met een kort lontje dat snel agressief wordt?

 • Spelen ontwikkelt de creativiteit en fantasie van je kind. Hoe fijn is het als je kind in staat is zijn creatieve brein aan te wenden als het oplossingen moet vinden in zijn jonge leventje maar beslist ook op latere leeftijd?

 • Spelen zorgt voor ontspanning. Ik mis zo de vroegere tijden dat ik als kind urenlang met vrienden in het bos speelde, we stiekem appels plukten en hutten bouwden. In de huidige tijd zou ik mijn zoontje geen dag alleen in het bos durven loslaten met zijn vriendjes. Zo jammer!

 • Kinderen leren niet meer om face to face met elkaar te praten. Hoeveel misverstanden ken je zelf als je via de mail of app communiceert: het hangt van de stemming en interpretatie van de lezer af hoe jouw bericht wordt opgevat. Ik merk zelf dat ik 's avonds, als ik moe begin te worden, geen apps ofzo moet gaan lezen en beantwoorden: ik heb dan minder geduld en als ik eerlijk ben naar mezelf ook geen zin meer om me hierop te focussen. Vooral als de gesprekken nergens over gaan: zonde van mijn tijd. Maar dat terzijde. Veel ruzies en pestgedrag zijn te wijten aan deze vorm van communicatie. Hoe fijn is het als je kind echt leert praten (persoonlijk en op een positieve manier voor zichzelf durft op te komen, voor een ander durft op te komen en gevoelens en emoties bespreekbaar kan maken. Dit kan menig ouder op volwassen leeftijd nog niet!). Feit is dat veel relaties mislopen op geen - of een slechte communicatie. Jong geleerd, is oud gedaan.

 • Waarom voelen veel kinderen en jongeren zich tegenwoordig zo eenzaam? Een reden kan zijn dat persoonlijk contact gemist wordt. Ieder mens heeft in meer of mindere mate behoefte aan persoonlijk contact: bewust aandacht voor elkaar, elkaar in de ogen kunnen kijken als je samen bent en een arm om de ander heen slaan i.p.v. reageren met allerlei icoontjes via de app.

 • Internetgebruik kan gevaarlijk zijn: gebruikt je kind social media dan kan het zo maar zijn dat het met een persoon chat die in werkelijkheid een heel ander persoon is (op MTV wordt regelmatig het programma “catfish” uitgezonden). Ik vertel mijn zoontje regelmatig dat hij nooit persoonlijke gegevens moet gaan delen zoals naam, woonplaats en school. En zeker geen foto's sturen van zijn lichaam.

 En wat dacht je van de fysieke conditie van je kind?

 • Straling (vooral 5G) wat ongezond is. Een punt wat mij persoonlijk enorm zorgen baart. Zeker als ik een toenemend aantal kinderen zie met een smartwatch of vergelijkbaar iets om hun pols.

 • Verbindingen in de hersenen die je kind maakt door ervaringen op te doen, te leren en te bewegen, raakt het weer kwijt als het passief is.

 • De tijd vliegt vaak achter een beeldscherm. Tijd die je voor andere dingen had kunnen gebruiken. Bovendien maakt tv kijken lui en moe. Als ik 's avonds op de bank voor de tv zat, had ik geen puf meer om er weer vanaf te komen. Probeer het zelf maar eens uit. Sterker nog: ik heb de tv vorig jaar het huis uit gegooid. Wil jij een kind dat verslaafd raakt aan beeldschermgebruik?

 • Nek-, schouder- en rugklachten nemen toe op steeds jongere leeftijd. Doordat je kind minder tijd buiten en met spelen doorbrengt, kan zijn gestel niet sterk worden. Daarbij zijn al de 1e kinderen bekend die verkalking in hun nekgedeelte hebben, vertelde mijn chiropractor mij twee jaar geleden al. Jij wil toch ook graag dat je kind een sterk lichaam krijgt, lenig is, geen overgewicht heeft een goede coördinatie krijgt?

 • Het hoofd raakt overvol van je kind. Je kind wordt overspoeld door informatie. Kregen we vroeger 2.000 prikkels per dag binnen, nu zijn het er ruim 20.000 (kijk maar eens een tv programma wat je vroeger leuk vond, kijk je het nu nog eens dan zal er voor je gevoel weinig gebeuren in dat programma). Wil je een overprikkeld kind dat sneller emotioneel en boos wordt gewoonweg omdat het zijn opgedane prikkels niet kan verwerken? Je krijgt er een heel ander kind voor terug als je kind veel naar buiten gaat, zich in de natuur begeeft, in beweging is, veel speelt en slechts beperkt gebruikt maakt van gsm of laptop.

 • Bovendien jaagt alle internetgebruik ons op. Zet je wifi maar eens aan en van links en rechts komen er allerlei meldingen binnen. Verveling weg, maar je broodnodige rust ook. Hoe fijn is het als je kind van binnen meer rust ervaart. Niet alleen je kind trouwens. Ik denk jij ook? Voor mij geldt dit in ieder geval beslist. Er zijn dagen dat ik bepaalde apps uit zet, puur om geen ruis toe te laten in mijn leven.

 • De voorspelling is dat het aantal mensen dat slechtziend dan wel blind wordt op latere leeftijd schrikbarend toeneemt. Bij deze groep hoort ook jouw kind als je niet uitkijkt.

Ik hoor ouders vaak argumenten aandragen als: “ik kan mijn kind toch niet buitensluiten als “iedereen” zijn eigen telefoon heeft? Of “alle” kinderen van zijn klas spelen na school games samen. Mijn kind heeft de rust nodig van een gsm”. Stiekem is het voor veel ouders heel prettig voor henzelf als hun kind rustig en zoet zit achter zijn beeldscherm, laten we eerlijk zijn. Een voordeel voor de ouders dus, maar denk je ook aan de nadelen voor je kind? Volgens mij willen we allemaal het beste voor ons kind?

Mag mijn zoontje dan nooit tv kijken, achter de computer zitten of een gsm gebruiken? Jawel hoor, maar wel met mate. In principe een uur per dag en bij uitzondering eens wat langer bv als het vakantie is of als het slecht weer is. En geen telefoon of tv aan onder het eten of als er vriendjes komen spelen. Niet te lang filmpjes kijken voordat ie naar bed gaat en natuurlijk geen telefoon mee naar bed.

Waarom durven veel ouders niet hun eigen ideeën en visies te volgen? Waarom het gedrag van mensen uit de omgeving kopiëren?

Wat ga jij nu doen?

beeldschermgebruik Kevinjpg