Kritisch (zelf) nadenken

Een interessant thema wat een lezeres inbracht en wat zeker in deze tijd actueel is.

Wat is kritisch nadenken en waarom is het zo belangrijk? 
Veel mensen nemen klakkeloos voor waarheid aan wat ze o.a. horen op tv (denk aan het journaal, talkshows, informatie van overheden) en lezen op social media. Ook ik nam vroeger aan dat wat de dokter zei de waarheid was of dat hetgeen ik op school had geleerd juist was. Regelmatig kreeg ik echter zo'n onderbuik gevoel wat ik de kop indrukte, tot ik dit niet meer kon. Ik kreeg twijfels over bepaald nieuws dat gedeeld werd en ging zelf op onderzoek uit. Waaw, er ging een beerput voor mij open. Ik las berichten die ik niet kon en wilde geloven. Bestaan er echt zulke slechte mensen op de wereld? Inmiddels ben ik, zeker als het gezondheid betreft, wantrouwig geworden. Mede daarom raakte ik geïnteresseerd in kruidengeneeskunde ;).

Tja, wat is dan de waarheid als je twee waarheden lijnrecht tegenover elkaar ziet staan? Mijn antwoord is dan: ga voelen en kijk (voel!) wat met jou resoneert. Ieder antwoord is dan goed, want het is jouw pad en dat is uniek! En dat iets jouw pad is, wil trouwens niet zeggen dat het makkelijk is of probleemloos verloopt ;). 
Dat wat met jou resoneert, ga je verder onderzoeken. Zoek gelijkgestemden: iedereen heeft een bepaalde kennis of visie en wijst jou zo weer verder op weg. Soms stuit je "per toeval" op een bepaald boek bv: lees dit dan, toeval bestaat namelijk niet. 

Uit ervaring weet ik dat bepaalde nieuwsberichten te gruwelijk zijn om te kunnen en willen geloven. Belangrijk is dat je dergelijke berichten gedoseerd tot je neemt en alleen op die momenten leest dat je in je kracht staat. Het is namelijk niet de bedoeling dat je er aan onder door gaat.

Hoe kom je (terug) bij je onderbuik gevoel, je intuïtie? Door uit je hoofd te gaan en weer terug naar je gevoel, kort samengevat. 

Leer je kind HOE het moet denken, niet WAT het moet denken!

Ben jij al een kritische denker?

sleuteljpeg