Wat brengt minimaliseren mij?

Ik ben een aantal jaren geleden gaan minimaliseren en ik vond het heerlijk (en nog steeds!). Minimaliseren, ook wel ontspullen genoemd, houdt in dat je alle overbodige spullen je huis uit gooit oftewel bewust die spullen in huis houdt waar je echt blij van wordt. Wat overbodig is, bepaal jij natuurlijk voor jezelf.

Vaak hebben we dingen in huis omdat "iedereen" deze heeft of dat je van thuis uit hebt meegekregen dat ze handig zijn. Ik had bv keukenapparaten die ik weinig tot nooit gebruikte. Kleren die ik meende te moeten bewaren tot ik ze "toch nog wel een keer" ging dragen (wat dus niet gebeurde). Boekenkasten stonden vol boeken die ik nooit meer herlas en eens in de zoveel tijd afstofte. Dat vond ik zonde: waarom zou je nieuwe boeken gaan kopen terwijl ze in overvloed bij mensen op de boekenplanken staan te staan. Het wegdoen van veel spullen, scheelde mij bovendien een hoop poetswerk en dus energie die ik in leuke dingen kon gaan steken. En een huis wat schoon is, houdt je ook makkelijker schoon. Sommige dingen deed ik echter wel een beetje met pijn in mijn hart weg, maar toen ik er goede bestemmingen voor had gevonden, gaf het de nodige voldoening. Met name kringloopzaken met een maatschappelijke achtergrond vind ik persoonlijk mooie bestemmingen om mijn spullen heen te brengen. Bovendien is het goed voor het milieu.

Naarmate ik meer ging opruimen in huis (opruimen zorgt ook weer voor een leeg hoofd) en merkte hoe goed dit voelde, werd ik steeds fanatieker. Weggegeven spullen heb ik ook nooit meer gemist (behalve mijn platenspeler, uit nostalgie heb ik twee jaar terug toch een nieuwe gekocht, maar dat terzijde).

Nu heb ik spullen in huis staan die ik vaak gebruik, nuttig acht en natuurlijk gezellig vind. Minder prikkels in huis en daardoor meer rust in mijn hoofd en huis, een gevoel van vrijheid: heerlijk! Bijkomend voordeel is dat ik niet meer gevoelig ben voor "hebbedingetjes" of impulsaankopen. Ik koop alleen nog maar wat ik echt leuk vind, wat aan vervanging toe is of waar ik emotionele waarde aan hecht. Hoe waardevol is het als je blij kan worden van weinig of gebruikte spullen?
Je koopt op deze manier bewuster en het spaart je ook nog eens geld uit. Geld wat ik liever uitgeef aan het maken van mooie herinneringen met mijn zoontje dan aan spullen.

Hoeveel ballast heb jij in je huis staan? Emoji

oude auto   rust  minimaliserenjpeg